Przepis na szarlotkę

Przepis na szarlotkę, czyli jak osiągnąć mistrzostwo w działaniu.

Właśnie zastanawiałem się jakie elementy powinna zawierać prawidłowo skonstruowana Globalna Dynamiczna Mapa myśli oraz z jakich niezbędnych elementów powinna składać się cegiełka GDMM, aby była uniwersalna.  Chodzi o to, by podejmując się olbrzymiego zadania ROBIĆ (!) WŁAŚCIWE RZECZY (!) W NAJLEPSZY WŁAŚCIWY SPOSÓB, tzn. -mówiąc obrazowo, by  nie zrobić “kupę dobrej , nikomu nie potrzebnej roboty” i “nie biegać po budowie z pustą taczką, bo nie ma się czasu załadować do niej cegieł”.

W czasie ostatniego weekendu miałem okazję się przekonać, co znaczy mistrzostwo w wykonaniu swojej pracy.  Polega ono na tym, że MAESTRO nie tylko wie jak i umie wykonać swoje dzieło, ale przede wszystkim wie w każdym szczególe jak zdobić je dobrze oraz potrafi zrobić to dobrze a każdym detalu.

W ciągu dwóch dni jadłem szarlotkę w dwóch restauracjach. Jedna była wyśmienita druga była jej przeciwieństwem. Jestem zupełnym ignorantem jeśli chodzi o gotowanie (najlepiej i to nie zawsze w kuchni wychodzi mi gotowanie wody) , ale zaciekawiło mnie dlaczego w Chacie Wuja Toma w Żabiczkach k. Łodzi -właściciela Pani Klaudia potrafi podać ciepłą szarlotkę z bitą śmietaną, ze smacznym , kruchym ciastem bez zakalca, dużą ilością smacznych jabłek oraz pięknie położoną i wysoką pianą. Zapytałem Panią Klaudię o  sekret jej mistrzostwa kulinarnego. Skromnie odpowiedziała – to jest przecież tylko fizyka i chemia. Nie przygotowuje szarlotki wg znanych przepisów tzn. jednoczesne zapiekanie ciasta z jabłkami włożone od razu do gorącego piekarnika (bo do maksymalnie rozgrzanego piekarnika wkłada się mięso a ciasto nie). Mistrzyni najpierw piecze samo ciasto w piekarniku najpierw  w temperaturze ok. 150 C potem po odparowaniu wody podnosi do 180C (chyba?).  Potem dodaje jabłka i jak pianę (bezę) – ale aby piana z białek jajek i cukru była wysoka dodaje 1 łyżkę mąki ziemniaczane (?)- dlatego się nie zapada.  Szarlotka podana na ciepło z bitą śmietaną i listkiem bazylii (?) wygląda i smakuje wyśmienicie (dlatego szybko znika z oferty dnia – trzeba przyjść wcześnie, aby starczyło tego specjału).

Tak więc wygląda recepta na mistrzostwo – jak uzyskać to robiąc GDMM – niestety do tego będę musiał dojść sam , nie mam w tej dziedzinie swojego Maestro – ale to też czyni to wyzwanie ekscytującym.